Προς:                Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Σταθάτο, και μέλη Δ.Σ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.)

Κοινοποίηση: κα Ευγενία Φωτονιάτα,

ΕΓ Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ,

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Επικοινωνούμε μαζί σας διότι πληροφορηθήκαμε, με ιδιαίτερο προβληματισμό, ότι παρουσιάστηκαν εκ νέου νομικά ζητήματα στην διαδικασία ένταξης των πράξεων της πρόσκλησης 024 (Α.Π.: 3384/936/A2/27-6-2016) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ  για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Είναι αλήθεια ότι στα πλαίσια της παραπάνω πρόσκλησης υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή φορέων για την υποβολή σχεδίων στοχευμένης κλαδικής επαγγελματικής κατάρτισης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πιστοποίησης προσόντων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη στην εξαιρετικά δύσκολη πορεία τους στην αγορά εργασίας. Σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία είναι δικαιολογημένο το έντονο ενδιαφέρον και η αγωνία των κοινωνικών επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων για την διασφάλιση των συμφερόντων των ομάδων που εκπροσωπούν.

Μετά από 1,5 χρόνο αναμονής, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, από την πλευρά της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 45.000 εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα να βελτιώσουν την επαγγελματική τους θέση και να ισχυροποιήσουν την απασχόλησή τους. Ενώ, όπως ίσως θα γνωρίζετε αναμένεται νέος κύκλος αντίστοιχων προγραμμάτων με πολλαπλάσιους ωφελούμενους και είναι λογικό ότι αυτή η εμπλοκή θα επηρεάσει και θα καθυστερήσει και αυτή την διαδικασία.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η δυνατότητα που δίνει η πρόσκληση αυτή στους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να έχουν ρόλο στην αναβάθμιση των προσόντων των εργαζομένων του κλάδου τους είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να ενισχύσουν την θέση τους και να συσφίξουν τους δεσμούς μαζί τους.

Η ΓΣΕΕ, ως το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων, είναι αποδέκτης παραπόνων και ανησυχιών από τα μέλη της (σε δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο επίπεδο), τα προγράμματα των οποίων έχουν ενταχθεί ή ο κλάδος τους ωφελείται με την συγκεκριμένη παρέμβαση. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο απαιτείται όσο ποτέ η συμβολή όλων των κοινωνικών φορέων στην διαρκή αναζήτηση τρόπων αναβάθμισης και κατοχύρωσης της εργασίας ως τον κυρίαρχο τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Για τους παραπάνω λόγους, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να επανεξετάσετε την στάση σας και να διευκολύνετε την ομαλή συνέχιση των προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να εκληφθεί η παρέμβασή μας ως απόπειρα μείωσης του αναφαίρετου δικαιώματός σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της ομοσπονδίας και των μελών της.

Θα παρακαλούσαμε, ωστόσο, να αναζητήσετε εναλλακτικούς τρόπους διεκδίκησης, που δεν θα εμποδίζουν την έναρξη των έργων, που έχουν ενταχθεί,διευκολύνοντας τους φορείς που τα έχουν υποβάλει να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους του κλάδου τους.

Για τη ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος                                                                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Παναγόπουλος                                                                                               Νικόλαος Κιουτσούκης

Τετάρτη