Αθήνα: 27/07/11


Τοποθέτηση – προτάσεις του Προέδρου της ΟΣΕΓΟ Γ.Σκουλατάκη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Νέο Σχέδιο Νόμου  για τις ΑΣΟ κ.λ.π.


Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ
Κυρίες  και Κύριοι Βουλευτές ,

Η χώρα μας δοκιμάζεται, περνά μια δύσκολη περίοδο με τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα όλων με θύματα χιλιάδες ανέργους.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες οι μικρομεσαίοι ανησυχούν, παρόλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης , η ύφεση διευρύνεται οι μοναδικοί τομείς που μπορούμε να επενδύσουμε για να έχουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας , εισόδημα και παραγωγή προϊόντων είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Σήμερα συζητάμε τον Νέο Νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς , τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου- οργάνωση της εποπτείας του κράτους.
Σήμερα θα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάσταση στον αγροτικό χώρο. Υπάρχει αγροτική πολιτική, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει στρατηγική; Εκτός αν θεωρήσουμε ότι για να κρύψουμε τις αδυναμίες και την έλλειψη αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής και παραγωγής, φέρνουμε ένα Νόμο που θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει υπαρκτά προβλήματα.

Θεωρούμε καθοριστικό το ρόλο των ΑΣΟ παρ όλο ότι δεν είχαν την βοήθεια της πολιτείας  τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως χρειάζονται αλλαγές στην βάση των αρχών του συνεργατισμού, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους  συνεταιρισμούς  σφραγίδες , η πολυδιάσπαση δεν βοηθά ,δεν μπορεί να υπάρχουν σε κάθε Νομό πέραν της μιας Ένωσης, πρέπει να δοθούν κίνητρα , να στηριχθεί και να βοηθηθεί ο συνεταιρισμός και βέβαια συμφωνούμε να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία.
 Γιατί δεν γίνεται στην κατεύθυνση αυτή τίποτα ; μέχρι σήμερα ; ενώ προβλέπεται;
Ο συνεταιρισμός είναι αυτόνομη , εθελοντική Ένωση φυσικών προσώπων (ειδική νομική μορφή επιχείρησης )που επιδιώκει την οικονομική , κοινωνική , πολιτική ανάπτυξη των μελών μέσα από την παραγωγή – μεταποίηση  και διάθεση των προϊόντων προς όφελος των μελών του. Είναι από τις επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν, σέβονται τους Νόμους , δεν αισχροκερδούν, δεν εξαπατούν τον καταναλωτή.
Το Νέο Σχέδιο Νόμου πιστεύουμε ως εργαζόμενοι στον Κλάδο θα δημιουργήσει προβλήματα και συγκρούσεις στον χώρο με την μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους ή σε ΑΕ-ΕΠΕ ή το κλείσιμο τους. Αυτό μπορεί να γίνει σε εθελοντική βάση.
Ακόμη, θα πρέπει σε εθελοντική βάση να συνενωθούν  ή να δημιουργηθούν α΄βάθμιοι συνεταιρισμοί ανά Δήμο (παλαιό ή καλλικρατικό) και βέβαια για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά και οικονομικά κίνητρα, βοήθεια από την πολιτεία και ρύθμιση των χρεών που οφείλονται στην κοινωνική παρέμβαση και στήριξη της αγροτικής πολιτικής και να υπάρξει ένα Νέο ξεκίνημα για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, της αγροτικής παραγωγής.
Ως Ομοσπονδία εκφράζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν στηρίξει και στηρίζουν με την στάση τους καθημερινά αυτή τη προσπάθεια. Συνάδελφοι μας που είναι μήνες απλήρωτοι, ουσιαστικά χρηματοδοτούν τις Οργανώσεις.
 Στεκόμαστε υπεύθυνα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του συνεταιριστικού κινήματος και απεγκλωβισμός από τον κομματικό εναγκαλισμό. Θα πρέπει να σταματήσουν τα χαράτσια σε βάρος των παραγωγών, οι προσωπικές πολιτικές και στρατηγικές που βλάπτουν τα οικονομικά αποτελέσματα των Οργανώσεων και να μπει ένα τέλος  στις κακοδιαχειρίσεις που δυσφημίζουν και εκθέτουν όλους μας.
Κυρίες και κύριοι, έχουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για βελτίωση του σχεδίου νόμου, αγωνιώντας για την τύχη των χιλιάδων εργαζομένων τις οποίες καταθέτουμε στην Επιτροπή σας. Παρακαλούμε να ληφθεί υπ’ όψιν, ότι η εργασία η δική μας εξαρτάται από την ανάπτυξη της υπαίθρου , από την στήριξη του αγρότη, της παραγωγής του  και κατά συνέπεια από την ύπαρξη και τη βιωσιμότητα του συνεταιρισμού με οποιαδήποτε μορφή .


                                                                                                          Με εκτίμηση


                                                                                                    Γιώργος Σκουλατάκης
                                                                                                       Πρόεδρος ΟΣΕΓΟ


 

 

Δευτέρα
18
Φεβρουαρίου
2019
Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.05
Πανσέληνος
Λέοντος Ρώμης, Αγαπητού

|