Ομιλία Προέδρου ΟΣΕΓΟ, κ. Μιχάλη Τζελέπη στη Γ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ
Τρίτη, 08 Ιούλιος 2008 20:21

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι προσκεκλημένοι,
Φίλοι Αντιπρόσωποι, Συνεταιριστές,
Εκ μέρους των εργαζομένων στις ΑΣΟ χαιρετίζω την Γ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.
Μια Γ.Σ. που γίνεται σ΄ ένα χρονικό σημείο κρίσιμο για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ οικονομία της χώρας μας με τις εξελίξεις που έχουμε:

Α) από την Ε.Ε. Έλεγχο υγείας, πιέσεις για την μείωση του κόστους της ΚΑΠ.
Δυσπιστία των καταναλωτών απέναντι στην ΚΑΠ (περιβάλλον και διατροφικές κρίσεις)
Β) Από τις εξελίξεις στον Π.Ο.Ε. έλλειψη τροφίμων και διεκδίκηση διάθεσης της παραγωγής τους , οι τρίτες χώρες ζητώντας κατάργηση περιοριστικών και προστατευτικών όρων.
Γ) Και το σημαντικότερο όλων είναι το οικονομικό περιβάλλον , στο οποίο καλείται σήμερα ο ΑΓΡΟΤΗΣ να παράγει.
Όπου το κόστος παραγωγής από τους σπόρους – λιπάσματα – φυτοφάρμακα και τέλος το πετρέλαιο είναι πλέον ανεξέλεγκτο και απαγορευτικό για τον ΑΓΡΟΤΗ να παράγει. Η δε ψαλίδα των τιμών που διαμορφώνεται από το χωράφι στο ράφι είναι χωρίς μέτρο και έλεγχο ώστε να κερδοσκοπούν οι μεσάζοντες εις βάρος των ΑΓΡΟΤΩΝ και των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ καθιστούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ απέναντι στα νέα οικονομικά εγχώρια, ευρωπαϊκά και διεθνή γεγονότα που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως ένας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ.
Γιατί είναι το μέσον για την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος από την ΑΓΟΡΑ με την παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής που μπορεί να προσφέρει στην Έλληνα ΑΓΡΟΤΗ.
Γιατί είναι το μέσον για την διάθεση υγιεινών και φθηνών προϊόντων στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ εξαλείφοντας τους κερδοσκόπους μεσάζοντες.
Γιατί είναι το μέσο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιφέρειας.
Για όλα αυτά οι ΑΣΟ πρέπει να απαλλαγούν από οποιαδήποτε βαρίδια του παρελθόντος , είτε οικονομικά , είτε νοοτροπίες με την άμεση στήριξη της πολιτείας. Ώστε να μετατραπούν σε υγιείς , σύγχρονες και ανταγωνιστικές οικονομικές μονάδες με ικανότητα προσαρμογής στις γρήγορες εξελίξεις.
Οι δε συσσωρευμένες εμπειρίες από πετυχημένες ή λανθασμένες δραστηριότητές τους κατά το παρελθόν, και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η κάθε μια τους διαθέτει, αποτελούν τα εχέγγυα για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες εξελίξεις και στα νέα δεδομένα που προανέφερα.
ΓΙΑ ΟΛΑ τα ανωτέρω θα πρέπει να έρθουμε όλοι σε σύγκρουση με τις λογικές εκείνες που θέλουν το Συνεταιριστικό Κίνημα απλό διαχειριστή της κρίσης και του υπάρχοντος γραφειοκρατικού συστήματος.
Να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να αναβαθμίσουμε τον Συνεταιρισμό στα μάτια της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ γιατί οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες σήμερα.
Σ΄αυτήν την προσπάθεια εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί, για να αντιληφθούν όλοι ότι δεν θα μείνουμε απλοί θεατές των εξελίξεων σε πρακτικές και αποφάσεις που ακινητοποιούν , παγιδεύουν και αμαυρώνουν την αποστολή του Συνεταιριστικού Κινήματος
Η στάση μας γι΄αυτό θα είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ- ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ και συγχρόνως με τεκμηριωμένες προτάσεις για να πεισθούν όλοι για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ΧΡΗΣΙΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ που είναι το ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

 

 

Τρίτη
21
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.30
Σελήνη
17 ημερών
Κωνσταντίνου και Ελένης, Παχωμίου οσιομάρτυρος