ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΣΕΓΟ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος 2013 14:42

Ομιλία του Προέδρου της ΟΣΕΓΟ κ.Μιχάλη Παλαιολόγου στην Πανελλαδική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης την 9/2/2013. 

 

altΣυναδέλφισσες, οι
         Η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του διαχρονικού θεσμικού της ρόλου,  που επιβάλλει να βρίσκεται τις επάλξεις του αγώνα για την προστασία των μελών της αλλά και έχοντας εξαρχής αντιληφθεί  την   κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών που διανύουμε,  ανέπτυξε για όλο το περασμένο έτος μία πολυποίκιλη, πολύπλευρη και ακαταπόνητη δραστηριότητα, η οποία σας είναι ήδη γνωστή , αφού πάντοτε ενεργήσαμε στο απόλυτο φως και ενημερώνοντας με κάθε δόκιμο τρόπο για τις κινήσεις μας .
        Κάνοντας λοιπόν ένα  απολογισμό των πεπραγμένων θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ευσύνοπτα  τις δράσεις που αναπτύξαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τις αρχές του έτους 2012 μέχρι και σήμερα.
  Με άμεσα αντανακλαστικά αποφασίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε  η ΓΣΕΕ για τις 7/2/2012.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 8/2/12   Στις 8/2/2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο IMPERIAL προκειμένου να συζητηθούν οι βασικές παράμετροι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα Κλαδική Σύμβαση, αφού ήδη στις 6/2/2012 η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε σπεύσει να  καταγγείλει  τη ΣΣΕ. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν περίπου 50 σωματεία και 65 αντιπρόσωποι.
Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2012 συμμετέχουμε ενεργά στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΣΕ.
  Στις 20/2/2012 , γίνεται η πρώτη επίσημη συνάντησή μας με την ΠΑΣΕΓΕΣ, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, όπου πλέον επισημοποιείται αυτό,  που ήδη  είχαμε αντιληφθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα , ότι δηλαδή η ΠΑΣΕΓΕΣ θα τηρήσει απόλυτα ισοπεδωτική στάση, προτείνοντας, προσχηματικά προσερχόμενη σε διάλογο,  μία μόνον επιλογή :  Την κατακρήμνιση των εισοδημάτων των εργαζομένων με την  εξίσωση τους  με τις προβλέψεις  της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  Στις 21/3/2012  προκαλούμε τη δεύτερη συνάντησή μας με την ΠΑΣΕΓΕΣ , επιδιώκοντας την εκλογίκευση , τη συζήτηση και την προσέγγιση των μερών, πλην όμως η στάση της ΠΑΣΕΓΕΣ παραμένει αδιάλλακτη.

Κατά το διάστημα αυτό βρισκόμαστε παράλληλα σε συνεχή επικοινωνία με τις Ενώσεις , με σκοπό να καταστούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους για την εναρμόνιση τους με τα προβλεπόμενα από το Νέο Νόμο, σε σχέση με την νομική μορφή που πρέπει να λάβουν . Το μεγαλύτερο μέρος των Ενώσεων έχουν ήδη πάρει απόφαση για Α.Σ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτουμε.
  Τελούμε  σε μόνιμη  επαγρύπνηση , έχοντας συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες,  προκειμένου να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον  τρόπο που καταβάλλονται οι μισθοί στους εργαζόμενους των Ενώσεων. Από την συνεχή αυτή έρευνα διαπιστώνεται στατιστικά ότι περίπου μόνον  το 40% των εργαζομένων στις Σ.Ο πληρώνονται κανονικά ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό του 60% των εργαζομένων διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών, που κυμαίνεται από 2 μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο σε κάποιες Ενώσεις.

Στις 28/3/2012 συνεδριάζει το ΔΣ της ΟΣΕΓΟ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με  τα δύο κατωτέρω φλέγοντα θέματα με ιδιαίτερη έμφαση , όπως είναι αναμενόμενο στο πρώτο και δη
1)Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ενημέρωση των εξελίξεων σε σχέση με τις δύο συναντήσεις με την ΠΑΣΕΓΕΣ για την  διαπραγμάτευση υπογραφής ΣΣΕ
2)Κατάσταση του κλάδου, όπως αυτή διαμορφώνεται με το Νόμο 4015/2011
  Αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί έγγραφο στην Επιτροπή Μισθολογικού της ΠΑΣΕΓΕΣ , ζητώντας να λάβει χώρα άμεσα νέα συνάντηση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 Στην ημερίδα Προέδρων και Διευθυντών ΕΑΣ  που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΓΕΣ στις 5/4/12 στο ξενοδοχείο PARK, η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ μαζί με αρκετούς εργαζόμενους που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος έκαναν δυναμική παρέμβαση για το θέμα της Σ.Σ.Ε, καταγγέλλοντας την μεθόδευση της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ για επιβολή μισθών Βουλγαρίας.
Την Μ. Τρίτη 10/4/2012 πραγματοποιείται η τρίτη συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία προσερχόμαστε έχοντας εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση , για την οποία η ΠΑΣΕΓΕΣ δεσμεύεται να απαντήσει κατόπιν μελέτης της, μετά το ΠΑΣΧΑ
  Στις 24/4/2012 Η ΠΑΣΕΓΕΣ μας καλεί σε νέα συνάντηση και δεσμεύεται να υποβάλλει προς εμάς αντιπρόταση εντός 48 ωρών.
  Στις 25/4/2012 το ΔΣ συγκαλείται και συνεδριάζει προς αποτίμηση των εξελίξεων σε σχέση με την ΣΣΕ  και προς συναπόφαση για τη στάση που θα τηρηθεί.
  Αποφασίζεται ομόφωνα στη συνεδρίαση να επεξεργαστούμε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε με Δελτία Τύπου τα Σωματεία και τα μέλη, για τις εξελίξεις και τους καλούμε να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να μην υποκύπτουν  σε τυχόν εκβιασμούς εργοδοτών, μέρος των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις προκειμένου να υπογραφούν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που ισοπεδώνουν  τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματά μας.
Η αντιπρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ , παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της, μας δίνεται ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ και όχι ΕΓΓΡΑΦΩΣ, και το περιεχόμενό της ξεπερνά σε σκληρότητα  ακόμη και τις μνημονιακές προβλέψεις, Ευαγγελίζεται εν ολίγοις μισθούς Βουλγαρίας για τους εργαζόμενους στον Κλάδο μας.
  Η  απάντησή μας είναι η αναμενόμενη, αφού άλλωστε είναι πλέον μονόδρομος. Αποφασίζεται η έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων στις 4/5/2012 .
  Παράλληλα αποφασίζουμε να γίνει Σύσκεψη των Σωματείων στην Αθήνα στις 8/5/2012 με θέμα «Εξελίξεις Κλαδικής ΣΣΕ και αποφάσεις για αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις».
Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν περίπου 100 συνάδελφοι από 60 Σωματεία και η προφανώς πλειοψηφική και ομόψυχη θα λέγαμε, άποψη των  συμμετεχόντων ήταν η πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων σε απάντηση προς την αδιαλλαξία του Προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ, ελήφθη δε η σχετική απόφαση.
Σε εκτέλεση αυτής της απόφασης  το ΔΣ της ΟΣΕΓΟ, έχοντας την ισχύ και τη  νομιμοποίηση που άντλησε από τη βάση της ΟΣΕΓΟ  στη Σύσκεψη, ομόφωνα αποφασίζει την κήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων και προκηρύσσει 48ωρη προειδοποιητική απεργία για 10 και 11 Μάη 2012 διεκδικώντας την άμεση υπογραφή νέας ΚΛΑΔΙΚΗΣ Σ.Σ.Ε με την ΠΑΣΕΓΕΣ με όρους αξιοπρέπειας και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις οργανώσεις μελών μας
  Στις 9/5/2012 αποστέλλεται ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΑΣ Βέροιας και καταγγέλλουμε τη Διοίκησή της.
  Στις 10/5/2012 το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, για ακόμη μία φορά εμφανίζεται χωρίς καμία ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και με εμφανή στοιχεία αλαζονείας, τορπιλίζοντας  την ειλικρινή προσπάθεια της ΟΣΕΓΟ για ανεύρεση λύσης που θα οδηγούσε στην σύγκλιση των πλευρών και στην υπογραφή ΣΣΕ , και στην αποφυγή αδιεξόδου.
Για ακόμη μία φορά , η επίσημη πρότασή τους,  υπερακόντιζε ακόμη και τις αυστηρότατες επιταγές των ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ, προτείνοντας περικοπές που ξεπερνούσαν τις επιβληθείσες , εν είδη  καταδίκης, καταποντισμένες αμοιβές των εργαζομένων , με βάση το δεύτερο μνημόνιο, με προφανή στόχο να ματαιωθεί με κάθε τρόπο η υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ και να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι , ως εκ τούτου, να συρθούν στον εργασιακό μεσαίωνα των επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
  Η ΟΣΕΓΟ με αδιαπραγμάτευτη παρρησία καταγγέλλει τη στάση της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ με ανακοινώσεις της στις εφημερίδες.
  Με τα ανωτέρω δεδομένα και με καταγεγραμμένες, πλέον πέραν κάθε αμφιβολίας,  τις  αληθείς  προθέσεις του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, το Προεδρείο μας ομόφωνα αποφασίζει την πραγματοποίηση νέας 48 ωρης προειδοποιητικής απεργίας για τις 15 και 16 Μάη του 2012 με αιτήματα για ακόμη μία φορά Την άμεση υπογραφή Νέας Κλαδικής ΣΣΕ και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις ΕΝΩΣΕΙΣ.
  Ταυτόχρονα αποφασίζουμε ομόφωνα την πραγματοποίηση Περιφερειακών συσκέψεων σε όλη την Ελλάδα για ενημέρωση των συναδέλφων.
 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ  Η πρώτη Περιφερειακή σύσκεψη, λαμβάνει χώρα στη Λάρισα στις 16/5/2012 , οπότε και καταγγέλλουμε στην επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ την τοπική ΕΑΣ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Η δεύτερη Περιφερειακή σύσκεψη λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή στις 17/5/2012 και η τρίτη στα Ιωάννινα στις 18/5/2012
Στις 18/5/2012 καλούμε εγγράφως τα Σωματεία να συγκαλέσουν  Γενικές Συνελεύσεις με θέμα τη λήψη απόφασης για ενιαία συλλογική στάση  αντιμετώπισης των  όλο και περισσότερο  αυξανόμενων πιέσεων για υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, και ζητώντας του να προτείνουν  στα μέλη τους να δεσμευτούν για τη μη υπογραφή τέτοιου είδους συμβάσεων αψηφώντας συλλογικά τις εκβιαστικές πιέσεις που τους ασκούνται, και να εμμείνουν στην εφαρμογή των ρυθμίσεων της τελευταίας κλαδικής σύμβασης μέχρι νεωτέρας. , ασκώντας παράλληλα κάθε δυνατή επιρροή προς τις διοικήσεις των Ενώσεών τους , ώστε να δηλώσουν εγγράφως ότι δεν συμφωνούν με την  επίσημη αδιάλλακτη στάση του Προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  Στις 28/5/2012 ζητάμε συνάντηση με τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Πατσούρη, προκειμένου να συζητήσουμε :
          1. Σχετικά με την ασφάλιση των παλαιών εργαζομένων στις ΑΣΟ
          2. Την αντιμετώπιση του προβλήματος των ήδη εργαζομένων τις     ΑΣΟ  μετά την εφαρμογή του νέου νόμου με αριθμό 4015/2011.
  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 30/5/2012.
  Άμεσα και χωρίς ανάσα συνεχίζονται και τον Ιούνιο οι περιφερειακές συσκέψεις.
Η τέταρτη Περιφερειακή σύσκεψη γίνεται στις 7/6/2012 στο Αγρίνιο.

  Tην ίδια ημέρα στις 7/6/12 με Δελτίο Τύπου  καταγγέλλουμε την Διοίκηση του Μελισσοκομικού Συν/σμου Νικήτης Χαλκιδικής για την απαράδεκτη στάση εκβιαστικής πίεσης προς τους εργαζομένους με στόχο τον εξαναγκασμό τους στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η 5η Περιφερειακή Σύσκεψη  πραγματοποιείται στην Κρήτη 8/6/12.
Η 6η Περιφερειακή Σύσκεψη πραγματοποιείται στην Καλαμάτα 20/6/12.

  Παράλληλα ο συνάδελφος Μιχάλης Τζελέπης έκανε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα (Βέροια-Νάουσα-Χαλκίδα-Κρήτη) για ενημέρωση των συναδέλφων.
  Το μήνυμα των Περιφερειακών Συσκέψεων των     εργαζομένων του Κλάδου μας είναι ξεκάθαρο:
-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ(Ν.4046/12 και ΠΥΣ 6/2012).
  Στηρίζουμε τις Νομικές Ενέργειες της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας για ΑΚΥΡΩΣΗ του Νόμου περί μετενέργειας.
  Συνεχίζουμε τον αγώνα με το κεφάλι ψηλά.
  Δεν χαρίζουμε σε κανέναν ότι έχουμε κατακτήσει με αγώνες.
 

Στις 26/6/12 ζητήσαμε επισήμως συνάντηση  με τον Υπ.Γεωργίας κ.Τσαυτάρη . Δεν λάβαμε καμία απάντηση .

  Στις 6/7/12 με  Δελτίο Τύπου καταγγέλλουμε την Διοίκηση της ΕΑΣ Αγρινίου η οποία χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους προσπαθεί να επιβάλλει επιχειρησιακή σύμβαση. Έγιναν οι απαραίτητες δικαστικές ενέργειες και ορίστηκε ημερομηνία εκδίκασης του σχετικού ένδικου βοηθήματος  η  1 Αυγούστου.

  Στις 23/7/12 Γενική Συνέλευση ΠΑΣΕΓΕΣ

  Στις 25/7/12 στέλνουμε έγγραφο στη ΠΑΣΕΓΕΣ για συνέχιση διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Κ.Σ.Σ.Ε.

Στις 8/8/12 με  Δελτίο Τύπου η  ΟΣΕΓΟ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ για συνέχιση λειτουργίας της Συνεταιριστικής Εταιρίας καλώντας την Κυβέρνηση να συμβάλλει για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας της επιχείρησης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ  Στις 22/8/12 πραγματοποιείται συνάντηση με τον Υπ.Γεωργίας που είχαμε ζητήσει για δεύτερη φορά στις 1/8/12.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας τέθηκαν στον Υπουργό τα προβλήματα που ταλανίζουν το Συνεταιριστικό Κίνημα, παραθέτοντας με ευσύνοπτη απεικόνιση  την πραγματική κατάσταση  ανά Νομό της χώρας , και αναφέρθηκαν τα θέματα που προέκυψαν από την  εφαρμογή του Νόμου 4015/11, καθώς και οι  συνθήκες που δημιουργούν στους εργαζόμενους των ΑΣΟ.
  Επίσης συζητήθηκε το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, τονίζοντας από την πλευρά μας  την   αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της  και τέθηκε επί τάπητος το πρόβλημα που υπάρχει  με τις Ενώσεις που οφείλουν στην ΑΤΕ , προκειμένου  να ενημερωθούμε για τις προθέσεις του  εκκαθαριστή.
  Ακόμη καταγγείλαμε στον Υπουργό  την προσπάθεια παράκαμψης των νομικών προβλέψεων από την πλευρά των Συνεταιριστικών ενώσεων, οι Διοικήσεις πολλών εκ των οποίων επιδίωξαν με νομιμοφανείς  αλλά στην πραγματικότητα παράνομες ενέργειες, να οδηγήσουν τις ενώσεις σε εκκαθάριση και εν συνεχεία να δημιουργήσουν  νέες νομικές μορφές , χωρίς να διασφαλίζουν την επιβαλλόμενη εκ του νόμου αυτοδίκαιη μεταφορά των εργαζομένων των παλαιών νομικών μορφών στα νέα πρόσωπα.
Η πρακτική αυτή, εγγράφως στιγματίστηκε  από το Υπουργείο και αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, που άλλωστε με την εμπειρία και εξειδίκευσή τους , είναι απαραίτητοι για την ομαλή συνέχιση των συνεταιριστικών οργανώσεων και τη μετάβασή τους στο νέο νομικό καθεστώς(σχετικό έγγραφο Υπουργείου 107541-1/10/12 που κοινοποιήθηκε στα σωματεία με 235/17-10-12 έγγραφο μας).
  Από την πλευρά του Υπουργού υπήρξε πρόθεση για συνεργασία με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας και συνέχιση του διαλόγου για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που θα προκύπτουν.

   Στις 28/8/12 ζητήσαμε  συνάντηση με τον  Υπ.Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση χωρίς να λάβουμε απάντηση .    Στις 4/9/12 λαμβάνει χώρα Διαπαραταξιακή Συνάντηση.     Στις 8/9/12 συμμετέχουμε στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη  που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ
Στις 25/9/12 συνεδριάζει το Δ.Σ της ΟΣΕΓΟ με θέματα ημερήσιας διάταξης:
     1)Συζήτηση για την κατάσταση του Κλάδου και λήψη αποφάσεων  για τις  ενέργειες που πρέπει να γίνουν με στόχο   την προσπάθεια υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης.
     2)Προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν.4015/11 και κατάσταση του Κλάδου. 
      Απόφαση του Δ.Σ είναι να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία 3/10/12 καθώς επίσης και Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα και να πραγματοποιηθεί Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα στις 26/9/12.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  26/9/12  Στις 26/9/12 συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και ταυτοχρόνως πραγματοποιείται και η Πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων μας όπου επικυρώνεται η απόφαση της Διοίκησης της ΟΣΕΓΟ για Πανελλαδικό Συλλαλητήριο με την διενέργεια πορείας διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στις 27/9/12 υπόμνημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προσθήκη-τροποποίηση του Ν.4015/11(αρ.19, παρ.9) σχετικά με την διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που μεταφέρονται αυτοδίκαια στα νέα σχήματα.

  Στις 28/9/12 καταγγέλλουμε τον Εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας γιατί στον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης της ΣΕΚΑΠ κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο παρέλειψε όρο κατοχύρωσης των υπαρχόντων θέσεων εργασίας κάτι που υπάρχει στο πρώτο διαγωνισμό πώλησης.
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  Στις 3/10/12 η απεργιακή κινητοποίηση του Κλάδου  μας στέφθηκε με επιτυχία, η δυναμική παρουσία των συναδέλφων στην Αθήνα ανέδειξε τα προβλήματα του Κλάδου μας σε πολλά επίπεδα.  

Οι εργαζόμενοι του Συνεταιριστικού Κινήματος με την κινητοποίηση μας στις 3/10/12 χτυπήσαμε την σωστή πόρτα της ΠΑΣΕΓΕΣ για να συζητήσουμε για την κλαδική σύμβαση , μόνον που οι Διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αντίθετα μας «καλοδέχτηκαν» τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και κροτίδες λάμψης.
Η πορεία μας στην Βουλή και στη συνέχεια η ενημέρωση όλων των κομμάτων για την αντεργατική στάση της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και για την κατάσταση του Κλάδου μας (απλήρωτοι εργαζόμενοι, διατήρηση θέσεων εργασίας, έλλειψη σχεδίου εξυγίανσης του Κλάδου, εφαρμογή του Ν.4015, εκκαθαρίσεις από τον Διορισμένο εκκαθαριστή στην ΑΤΕ, ποιο το μέλλον των παραγωγικών μονάδων των ΑΣΟ) ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και βρήκαμε ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα.
Στις 4/10/12 καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ.     Στις 9/10/12 αποστέλλουμε Δελτίο Τύπου για  το «ξεπούλημα» ΔΩΔΩΝΗΣ     Στις 18/10/12 συμμετέχουμε στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.
Στις 24/10/12 Πραγματοποιείται συνάντηση  με τον Διοικητή του ΙΚΑ όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την Εγκύκλιο   Τ00/530/5-1/8/12 σε ασφαλισμένους του Ταμείου μας μετά την ένταξη του στο ΙΚΑ 1/8/2007. Το θέμα παραμένει ανοιχτό. Περιμένουμε τις έγγραφες εξηγήσεις σε σχετικό υπόμνημά μας και σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας μέσω της νομικής οδού.
  Επίσης 24/10/12 κοινοποιούμε έγγραφο μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την διαφωνία μας ως προς την κατάργηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου που προβλέπετε στον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης.
Στις 6-7/11/12 συμμετέχουμε στην 48ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ καθώς επίσης και στις 13/11/12 στη 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας.
Στις 17/11/12 πραγματοποιείται Γενική  Συνέλευση της ΕΑΣ Λάρισας  με θέμα να οδηγηθεί η οργάνωση σε οικονομική  εκκαθάριση. Αποφασίστηκε  η άρση της απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο για μετατροπή της ΕΑΣ σε ΑΣ(αγροτικό συνεταιρισμό).
  Στις 27/11/12 ζητάμε 2η συνάντηση με Υπ.Εργασίας κ.Βρούτση . Επίσης δεν λάβαμε  απάντηση.
  Στις 6/12/12  με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 28-29/11/2012 ζητάμε να συναντηθούν οι Επιτροπές Μισθολογικού για να συνεχιστεί ο διάλογος για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  Στις 19/12/12 συμμετέχουμε στην 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.
  Στις 19/12/12 καταγγέλλουμε την Διοίκηση της ΝΕΟΓΑΛ που με αντεργατικές μεθόδους προσπαθεί να επιβάλλει μειώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους.
Οι ενέργειές μας αυτές κύριο γνώμονα και στόχευση είχαν την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων μας, όπως επιτάσσει όχι μόνον το συμφέρον των μελών μας αλλά και η κατάσταση της χώρας που πλέον επιβάλλει με κάθε τρόπο την αποφυγή της αύξησης της ανεργίας που απειλεί την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας .
  Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία προσπάθεια  απλής παράθεσης χρονολογικά της δράσης που αναπτύχθηκε το περασμένο έτος από τη Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ. Δεν διεκδικούμε δάφνες και κότινους , διότι άλλωστε όλα όσα έγιναν είναι το αυτονόητο καθήκον της διοίκησης ενός ιστορικού σωματείου, που υποχρεούται και δικαιούται να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την επιβίωση των εργαζομένων στο χώρο του συνεταιριστικού κινήματος, αφού χωρίς αυτούς δεν θα επιβιώσει συνολικά το αγροτικό κίνημα, που αποτελεί σήμερα παρά ποτέ, μια σημαντική ελπίδα για την επιβίωση γενικότερα της  χώρας μας.
Απλώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε θα πρέπει να γίνει  αφού ληφθούν  υπόψιν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες , αναγκαστήκαμε να εργαστούμε και τα αυστηρά νομικά πλαίσια που επιβλήθηκαν από το δεύτερο μνημόνιο και μετά, εγκλωβίζοντας και απογυμνώνοντας σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους. Παρά ταύτα όλα όσα παρατίθενται αποδεικνύουν ότι η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ, δεν έσκυψε το κεφάλι και δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή τον αγώνα για την περιφρούρηση των εργαζομένων πετυχαίνοντας κατά περίπτωση ακόμη και το φαινομενικά απρόσιτο και αδύνατο.
  Είμαστε περήφανοι για όσα αγωνιστήκαμε και ευχαριστούμε όλα τα μέλη μας για την άψογη συνεργασία και την διάθεση αντίστασης που επέδειξαν , παρά τις αντίξοες συνθήκες.

 


 

 

 


 


 

 

 

 

Δευτέρα
20
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.29
Σελήνη
17 ημερών
Θαλελλαίου, Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ οσίων, Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνου του αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας