alt Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014 στην Αθήνα Περιφερειακή Σύσκεψη με τα Σωματεία από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας , Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου- Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων του Κλάδου μας.
Αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων των εργαζομένων για την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

 

altalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της ΟΣΕΓΟ Μιχάλη Παλαιολόγου.

alt

Συναδέλφισσες, οι,
Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να ακυρώσεις ένα θεσμό από το να τον συκοφαντείς και να τον υπονομεύεις ισοπεδώνοντας αρχές και γενικεύοντας μεμονωμένες ατυχείς και συγκυριακές συμπτώσεις. Αυτό έγινε με το Συνεταιριστικό Κίνημα.
Όπως δεν κρύψαμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις συνεταιρισμών που η κακοδιαχείριση των Διοικήσεων τους οδήγησε στο λουκέτο.
Ας μας πούνε όμως ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας χωρίς τους συνεταιρισμούς.
Ας μας πούνε ταυτόχρονα με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας όταν την τράπεζα που χρυσοπλήρωνε ο Έλληνας Αγρότης εκχωρήθηκε σε μια νύχτα σε γνωστό πιστωτικό ίδρυμα.
Ας μας πούνε τέλος σε ποια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα λειτουργεί ο θεσμός του συνεταιρίζεσθαι, με όρους και διαδικασίες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Συναδέλφισσες,οι
Θα μπορούσε κανείς να μιλάει για ώρες πολλές σε σχέση με τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ.
Το ακρογωνιαίο ερώτημα που τίθεται όμως τώρα εδώ την ύστατη στιγμή, πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση είναι: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
Μακριά από λαϊκισμούς και μεγαλοστομίες χωρίς καιροσκοπισμούς και μικροπολιτικές προσεγγίσεις η απάντηση κατά την ταπεινή μου άποψη είναι: NAI YΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

 

Η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος και της θεμελίωσής του σε νέες βάσεις όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία θα είναι εργαλείο για τους αγρότες να αντισταθούν στην κρίση, τους μεσάζοντες και τις αγορές.


Ο Νόμος 4015/2011 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο τρόπος που αυτός εφαρμόστηκε από την πλειονότητα των ΔΣ των Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτέλεσε την «χαριστική βολή» για τον ήδη απαξιωμένο αγροτικό συνεταιριστικό χώρο. Η εφαρμογή του οδήγησε στην διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των Οργανώσεων με καταστροφικές συνέπειες για τον μικρομεσαίο αγρότη και για την συνεταιριστική αγροτική πολιτική, αλλά και για τους χιλιάδες εργαζομένους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (Α.Σ.Ο).
Αναφορικά με τους εργαζόμενους, η μετατροπή των Α.Σ.Ο σε Α.Ε, το ξεπούλημα των παραγωγικών επενδύσεων και η παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εκκαθαρίσεις και οι συγχωνεύσεις, οδηγούν σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ, επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.
Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος των μαζικών απολύσεων, ενώ, ήδη τα ΔΣ αρκετών Ενώσεων έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς σε μεγάλη ηλικία και λίγο πριν από την σύνταξη, κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι, παρόλο που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν κατά την ψήφιση του ν.4015/2011 ότι οι περισσότεροι θα απορροφηθούν σε άλλους συνεταιρισμούς.
Παραβρεθήκαμε στο συλλαλητήριο των αγροτών στις 19/2/2014.


Οι αγρότες, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από την Αχαΐα μέχρι την Χαλκιδική κι από τον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία μέχρι τη Λήμνο κοντεύουν ένα μήνα στους δρόμους, δεν βρίσκονται εκεί για να τιμήσουν το «κατ’ έτος έθιμο των μπλόκων», όπως διατείνονται οι «αγροτοστρατοδίκες». Ξεροσταλιάζουν εκεί γιατί σε αντίθεση με τους μεγαλοαγρότες (υπάρχουν και τέτοιοι) η φτωχολογιά της αγροτιάς, που αποτελεί το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του αγροτικού κόσμου, δεν έχει άλλο τρόπο να αντισταθεί στον εξανδραποδισμό του.

Τα αιτήματα των αγροτών:
• Αφορούν, με αντίστοιχο τρόπο, τον εργαζόμενο των πόλεων που – επίσης - φορολογείται με τον ίδιο ληστρικό τρόπο.
• Αφορούν τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά των πόλεων που – επίσης - δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο θέρμανσης.
• Αφορούν τα χιλιάδες νοικοκυριά των πόλεων που – επίσης – δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην τιμή του ρεύματος.
• Αφορούν τα εκατομμύρια των κατοίκων των πόλεων που – επίσης - υφίστανται τα διατάγματα της ΕΕ, τα χαράτσια φτωχοποίησης της ευρωτρόικας, τον αποδεκατισμό των Μνημονίων.
• Αφορούν την ύπαρξη των Συνεταιρισμών.
Τα αιτήματα του χωριού αφορούν την πόλη και για έναν ακόμα – αυτονόητο - λόγο: Από το αν θα υπάρχουν στη χώρα μας αγρότες εξαρτάται, εν πολλοίς, το αν θα μπορεί να προσβλέπει ο Έλληνας καταναλωτής σε φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα διατροφής και ένδυσης. Από το αν η χώρα θα μπορέσει κάποια στιγμή να οργανώσει και να εκτελέσει ένα σχέδιο με στόχο την διατροφική επάρκεια του λαού. Αν φύγουν από τη μέση οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και η αγροτική παραγωγή περάσει, εξολοκλήρου, στους μεγαλοαγρότες και τις πολυεθνικές, τότε και ο κάτοικος της πόλης θα είναι απολύτως έρμαιο της ακρίβειας, της διατροφικής ομηρίας, των διατροφικών σκανδάλων.

Να γιατί έχει κρίσιμη σημασία να κερδίσει τη μάχη για την επιβίωση που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά. Γιατί είναι ταυτόχρονα και μάχη επιβίωσης του εργάτη, του άνεργου, του αυτοαπασχολούμενου, του υπαλλήλου. Μια μάχη που θα κερδηθεί μόνο αν η κυβέρνηση χάσει τη δυνατότητα να διαβάλλει και να προσπερνά τα δίκαια λαϊκά αιτήματα στρέφοντας το ένα κοινωνικό στρώμα ενάντια στο άλλο διά της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε».

ΟΣΕΓΟ

 

 

 

Δευτέρα
18
Φεβρουαρίου
2019
Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.05
Πανσέληνος
Λέοντος Ρώμης, Αγαπητού

|