Υπόμνημα Διοικητή ΙΚΑ
Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2009 14:45

Αριθμ. Πρωτ.  44                                                        Αθήνα 25/2/09

Προς:
Διοικητή ΙΚΑ
Ενταύθα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε Διοικητά,
  Συνοψίζοντας όλα τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου μας, που έχουμε εκθέσει τόσο στο ΙΚΑ αλλά και στο Υπουργείο Απασχόλησης, σας αναφέρουμε τα παρακάτω:


1) Καθυστέρηση απονομής συντάξεων
-- Παρατηρείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την οριστική έκδοση συντάξεων που ξεπερνάει τα 3 χρόνια.
-- Απαιτείται άμεσα στελέχωση του Ταμείου με εξιδεικευμένο  προσωπικό για την επεξεργασία των στοιχείων ανακεφαλαίωσης των χρόνων ασφάλισης.
2) Υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ)
Από την ενοποίηση του Ταμείου μας στο ΙΚΑ Ιούλιο 2007 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πέντε συνεχείς παρατάσεις υποβολής ΑΠΔ (31/12/07, 30/4/08,31/7/08, 30/1/09 & 30/4/09) με αποτέλεσμα να μην έχουν ενημερωθεί οι ατομικοί λογαριασμοί των ασφαλισμένων.
 Η εγκύκλιος 61/2008 της Διοίκησης του ΙΚΑ δεν έλυσε το πρόβλημα , ενώ η πρόσφατη εγκύκλιος 13/17.2.09 πιστεύουμε δημιουργεί αναστάτωση στον κλάδο μας , βάζοντας σε ένα κωδικό πακέτων κάλυψης την κύρια με την επικουρική σύνταξη , ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3029/02 & Ν. 3655/08) η κύρια σύνταξη ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ η επικουρική ασφάλιση έχει συγχωνευτεί στο νέο Ταμείο ΕΤΕΑΜ (Ν.3607/07).
Μήπως αυτό είναι προάγγελος κατάργησης της επικουρικής σύνταξης.
Πως είναι δυνατόν εισφορές δύο Ταμείων να είναι στον ίδιο κωδικό πακέτων κάλυψης.

3) Θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας
-- Λόγω του γνωστού προβλήματος με τις ΑΠΔ και την μη ενημέρωση των ατομικών λογαριασμών των ασφαλισμένων, υπάρχει πρόβλημα με την θεώρηση των βιβλιαρίων.
-- Πρέπει να υπάρχει κατεύθυνση από την Διοίκηση προς τα Υποκαταστήματα να διεκπεραιώνουν την θεώρηση των βιβλιαρίων ομαδικά και όχι να είναι απαραίτητη η προσωπική παρουσία κάθε ασφαλισμένου.
4) Έκδοση βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης
Λόγω της έλλειψης  προσωπικού και  μηχανογράφησης καθυστερεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η έκδοση βεβαιώσεων που απαιτείται πολλές φορές να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι σε διαγωνισμούς στο ΑΣΕΠ ή και να ενημερωθούν για τον χρόνο ασφάλισής τους.
5) Μηχανογράφηση Ταμείου
Θεωρούμε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για το Ταμείο και είναι η αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων
6) Ηλεκτρονική σύνδεση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΤΣΕΑΠΣΓΟ με ΙΚΑ
Απαιτείται άμεσα η ηλεκτρονική σύνδεση με το ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα του ΙΚΑ όπου θα αντλούνται πληροφορίες για το χρόνο ασφάλισης μετά τον Αύγουστο του 2007.
 7)Λειτουργία Διοικητικής Επιτροπής
 Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 7Δ του Ν. 3655/08 προβλέπεται η σύσταση Διοικητικής επιτροπής για εξέταση τυχόν συστάσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η σύσταση της Διοικητικής επιτροπής.
  8)Ιατρική περίθαλψη
 Ο κλάδος μας έχει κάλυψη κλάδου ασθενείας ΙΚΑ και πριν την ενοποίηση του Ταμείου μας , έχει δε εργαζόμενους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η Ομοσπονδία μας έχει γίνει δέκτης αρκετών παραπόνων που έχουν να κάνουν :
Με την μη λειτουργία του 184 τηλεφωνικών ραντεβού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις ουρές.
Έλλειψη διαφόρων ειδικοτήτων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Προβληματική λειτουργία των τοπικών διοικητικών επιτροπών εντάσεων (μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των ενστάσεων και πληθώρα εφέσεων στα διοικητικά δικαστήρια κατά αποφάσεων των επιτροπών)
Υπάρχει μια γενικευμένη απαξίωση της κοινωνικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικά κέντρα υγείας με υπερβολικό κόστος.
Κύριε Διοικητά,
Πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου μας και θα δώσετε τις απαραίτητες λύσεις σε θέματα που χρονίζουν και δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους από την ανασφάλεια για την απασχόλησή τους και την καθημερινή μείωση του εισοδήματός τους από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την μακροχρόνια λιτότητα.


     ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΕΓΟ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ   

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΤΣΗΣ

                     

                 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
1. Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής προστασίας
2. Τοπικό Υποκατάστημα ασφαλισμένων εντασσομένων κλάδου συντάξεων ΤΣΕΑΠΣΓΟ Τσόχα 22 & Σούτσου Αθήνα
3. Σωματεία – Μέλη μας

 

Δευτέρα
20
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.29
Σελήνη
17 ημερών
Θαλελλαίου, Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ οσίων, Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνου του αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας