ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Πέμπτη, 17 Φεβρουάριος 2011 13:48

Αριθμ. Πρωτ.: 38                                                   Αθήνα 14/2/2011

Προς:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπόψιν κ. Υπουργού
Αθήνα

ΘΕΜΑ: Διαβούλευση για την ανάπτυξη συλλογικών και συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας.

Κύριε Υπουργέ,
  Το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα ολοκλήρωσε ένα κύκλο για πάνω από 100 χρόνια με μια πορεία με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.
 Η ανασυγκρότησή του θεωρείται πλέον μονόδρομος σε μια νέα παγκοσμιοποιημένη αγορά, πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν τόσο η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας αλλά και η υπάρχουσα κατάσταση σήμερα στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις .

Δεν νοείται η ύπαρξη αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων χωρίς μια ισχυρή αγροτική οικονομία, διαφορετικά χτίζουμε «πάνω στην άμμο» με τα γνωστά επακόλουθα.
 Πρώτο βήμα πρέπει να είναι η ενίσχυση των αγροτικών καλλιεργειών για την παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών διατροφικών προϊόντων και στην συνέχεια η διακίνησή τους και η εμπορεία τους μέσα από δυναμικές και ευέλικτες συνεταιριστικές οργανώσεις.
 Πρέπει να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα του έλληνα αγρότη, όπως ο μικρός αγροτικός κλήρος, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η έλλειψη θεσμοθετημένων κανόνων στην αγορά για την διασφάλιση της ποιότητας και την εξασφάλιση των καταναλωτών.
 Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η σημερινή υπάρχουσα κατάσταση στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις με τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί πολλά εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων για συγκεντρώσεις προϊόντων και στήριξης τιμών, αλλά και με τους εργαζόμενους που το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουν δύσκολες καταστάσεις (απολύσεις, απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον ).
 Πιστεύουμε δε ότι το κλείσιμο των συνεταιρισμών «σφραγίδων» από μόνο του δεν θα ενισχύσει το Αγροτικό Συνεταιριστικό Κίνημα αλλά παράλληλα πρέπει να διερευνηθεί η δημιουργία  κλαδικών συνεταιριστικών οργανώσεων με ενιαίο εμπορικό συνεταιριστικό σήμα που με το σωστό μάρκετινγκ θα κερδίσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά προς όφελος και του παραγωγού και του καταναλωτή διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και προσιτές τιμές αλλά και όφελος για την ίδια την χώρα από την αύξηση των εξαγωγών.
 Μέσω του καταστατικού των Α.Σ.Ο. να προβλέπεται η υποχρέωση του μέλους για κοινή διαχείριση των προϊόντων αλλά και υποχρέωσή του για προμήθεια γεωργικών εφοδίων, έτσι θα επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές για μεγαλύτερες ποσότητες και μέσω της ορθολογικής χρήσης των εφοδίων θα έχουμε μειώση του κόστους παραγωγής.
 Πρέπει να σταματήσει επιτέλους να είναι ο συνεταιρισμός το παιδί της «ανάγκης» που το θυμόμαστε μόνο όταν δεν έχουμε άλλο τρόπο διάθεσης των προϊόντων μας ή δίνοντάς του πολλές φορές ποιοτικά υποβαθμισμένα προϊόντα.
 «Το καλάθι προϊόντων της περιφέρειας» που πρόσφατα ανακοινώσατε για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από σύσταση «Διατροφικής Σύμπραξης» στην Περιφέρεια πρέπει να συνδεθεί με τις τοπικές αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
Κύριε Υπουργέ, στην πρότασή σας για την ανάπτυξη συλλογικών και συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας δεν γίνεται καμμιά αναφορά στους εργαζόμενους   στις ΑΣΟ, αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο μας (10.000 περίπου εργαζόμενοι μαζί με τους εποχιακούς) . Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στις οργανώσεις που θα πάνε σε εκκαθάριση, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιες ΑΣΟ που θα ενσωματωθούν στις Ε.Α.Σ. , τι θα γίνει με εργαζόμενους που είναι άνεργοι λόγω εκκαθαρίσεων της ΑΤΕ  , τι θα γίνει με εργαζόμενους απλήρωτους για πολλούς μήνες λόγω αδυναμίας των ΑΣΟ, τι θα γίνει με εργαζόμενους που απολύονται καθημερινά λόγω απαξίωσης του χώρου.
 Αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την ελληνική πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο σας.
 Ο νομοθέτης είχε προβλέψει από την ίδρυση του Ταμείου μας (πρώην ΤΣΕΑΠΣΓΟ) το 1940 διάταξη που σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου για οικονομικούς λόγους της οργάνωσης θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετή υπηρεσία. Η διάταξη όμως αυτή καταργήθηκε από 31/12/2010 με τον Νόμο Πετραλιά (Ν. 3655/2008).
 Πρότασή μας είναι κ. Υπουργέ να συσταθεί μία κοινή επιτροπή Υπουργείου-ΠΑΣΕΓΕΣ-Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΟΣΕΓΟ) για να συζητηθούν όλα τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα προβλήματα και αυτά που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νέου Νόμου και θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν είτε με επαναφορά της προηγούμενης ασφαλιστικής διάταξης είτε με εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης (για όσους είναι κοντά στη σύνταξη) είτε με μετάταξη προσωπικού όπου απαιτείται από τις ΑΣΟ σε υπηρεσίες Δήμων και Περιφέρειας αλλά και με την διασφάλιση των εργαζομένων με την ένταξή τους στο νέο σχήμα των ΑΣΟ που θα δημιουργηθούν.
Κύριε Υπουργέ,
  Η Ομοσπονδία μας θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων με βασική προϋπόθεση την διασφάλιση των θέσεων εργασίας που στο σύνολό τους βρίσκονται στην περιφέρεια και με κύριο σκοπό το γενικότερο κοινωνικό όφελος που προκύπτει από την παρουσία των συνεταιριστικών οργανώσεων στην αγορά.
 Αναμένουμε την πρόσκλησή σας για ένα ουσιαστικό διάλογο και επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε συνολικά στο σχέδιο νόμου που θα φέρεται για ψήφιση.

  
                                                               ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΕΓΟ

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΛΑΤΑΚΗΣ                                       ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΤΣΗΣ

 

Δευτέρα
20
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.29
Σελήνη
17 ημερών
Θαλελλαίου, Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ οσίων, Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνου του αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας