ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πέμπτη, 23 Αύγουστος 2012 09:28


                                                                        Αθήνα:23/08/12


Στις 22-8-2012 η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας κ.Τσαυτάρη.
 Από την πλευρά της Ομοσπονδίας τέθηκαν στον Υπουργό τα προβλήματα που υπάρχουν στο Συνεταιριστικό Κίνημα και η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ανά Νομό, αλλά και αυτά που δημιουργούνται με την εφαρμογή του Νόμου 4015/11 και όλα αυτά τις συνθήκες που δημιουργούν στους εργαζόμενους των ΑΣΟ.

Επίσης συζητήθηκε το μέλλον της ΣΕΚΑΠ και η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της , αλλά και το τι θα γίνει με τις Ενώσεις που οφείλουν στην ΑΤΕ και ποιες οι προθέσεις τώρα από τον εκκαθαριστή.
 Από την πλευρά του Υπουργού υπήρξε πρόθεση για συνεργασία με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας και συνέχιση του διαλόγου για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που θα προκύπτουν.

                                                                        ΟΣΕΓΟ 


Συν/μένα:
Υπόμνημα της ΟΣΕΓΟ προς:
1)Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
2)Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

                                                                 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

                                                                                                                       Αθήνα:22/08/12
Προς:
1)Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ . Αθανάσιο Τσαυτάρη
2)Αναπληρωτή Υπουργό κ . Μάξιμο Χαρακόπουλο

Κύριε Υπουργέ,


 Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας αλλά και η απαξίωση του Αγροτικού Συνεταιριστικού χώρου τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς και η ψήφιση του Νόμου 4015/11 για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους εργαζόμενους του Κλάδου μας.
 Επιγραμματικά σας αναφέρουμε τα εξής:
1)
Πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
2)Έλλειψη χρηματοδότησης με αποτέλεσμα τον περιορισμό και το πάγωμα των δραστηριοτήτων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
3)Συσσώρευση χρεών σε πολλές Οργανώσεις, πολλά εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα κρατικής παρέμβασης για συγκεντρώσεις προϊόντων και στήριξης τιμών.
4)Η ψήφιση αναγκαστικών και αντισυνεταιριστικών διατάξεων στο νέο Νόμο 4015/11 και η νόθευση του Συνεταιριστικού Θεσμού με την μετατροπή των Ενώσεων σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Ανώνυμες Εταιρίες)
5)Αυθαίρετη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου από τους αιρετούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο πολλοί εργαζόμενοι σε Οργανώσεις που  «εντέχνως» τις οδηγούν σε εκκαθάριση δημιουργώντας νέα νομικά πρόσωπα που θα αναλάβουν την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμία μέριμνα για τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους.
6)Καταστρατήγηση της παρ.9 του αρ.19 του Νόμου 4015/11 την αυτοδίκαιη μεταφορά των εργαζομένων στα νέα σχήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Νόμου.
7)Αυθαίρετη κατάργηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου που λειτουργεί στη ΠΑΣΕΓΕΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης Προσωπικού των ΑΣΟ (Υπ.Αποφ 52800/2.10.2006) με έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικού Συνεργατισμού του Υπουργείου σας (596/63369-27.06.2012).
8)Άμεση ενεργοποίηση των ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για απολυμένους συναδέλφους όπως προβλέπεται στο αρθ 19 ,παρ 9 του Ν.4015/11.
9)Υλοποίηση της δέσμευσης του προηγούμενου Υπουργού κ. Σκανδαλίδη κατά την ψήφιση του Ν.4015 στη Βουλή για συγκρότηση ομάδας εργασίας με θέμα το Ασφαλιστικό των Εργαζομένων (πρακτικά Βουλής 8/9/2011) για επαναφορά της καταστατικής  ασφαλιστικής διάταξης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία.
10)Αποδυνάμωση του Συνεταιριστικού χώρου και κίνδυνος να χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας από την αδρανοποίηση των Συνεταιριστικών Εταιριών (ΣΕΚΑΠ-ΔΩΔΩΝΗ).
11)Έλλειψη εκπροσώπησης των εργαζομένων στην νεοσυσταθείσα ομάδα εργασίας για την μελέτη των διατάξεων του Ν.4015/11(σχετικό έγγραφο σας 429/87173/17.08.2012).
Γι΄αυτό το ζητούμενο είναι  κύριε Υπουργέ, ποιο το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξυγίανση των ΑΣΟ με όρους αγοράς, όπως επιδιώκεται για άλλους κλάδους επιχειρήσεων αλλά και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα; Γιατί με την εφαρμογή του Ν.4015/2011 έχει θέσει σε κρίση και τις υγιείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Ευελπιστούμε κύριε Υπουργέ τα παραπάνω προβλήματα που μας απασχολούν να αποτελέσουν την βάση για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση τους.

Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα με υπευθυνότητα έχουν αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, όμως τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί απαιτούν την ενεργοποίηση του Υπουργείου σας για άμεση αντιμετώπιση τους ώστε οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις να συνεχίσουν τον σημαντικό ρόλο τους και για την στήριξη του έλληνα αγρότη αλλά και την γενικότερη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο δίνοντας ταυτόχρονα αρκετές θέσεις εργασίας  ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια όπου δραστηριοποιούνται.
 
 
                                                               Για την ΟΣΕΓΟ

                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                           ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ       ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  

 

 

Δευτέρα
20
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.29
Σελήνη
17 ημερών
Θαλελλαίου, Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ οσίων, Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνου του αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας