Απολογισμός 42ου Τακτικού Συνεδρίου
Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2009 14:47
ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΣΕΓΟ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΕΛΕΠΗ ΣΤΟΝ 42Ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 8/1/09

Συναδέλφισσες, οι,

Το 42ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο όπου όλοι ζούμε μια πρωτόγνωρη σε διάσταση οικονομική κρίση σε Διεθνές επίπεδο, που ήρθε να επιδεινώσει και να προστεθεί στη σοβούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στη χώρα μας.
Παράλληλα στο γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, τα φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας , η ενίσχυση της κρατικής γραφειοκρατίας, η αυθαιρεσία των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων, η επικυριαρχία των ΜΜΕ και της οικονομικής εξουσίας σε βάρος της πολιτικής εξουσίας, η κρίση των θεσμών, η παρέμβαση εξωθεσμικών κέντρων που πολλές φορές είναι πιο ισχυρά από το πολιτικό σύστημα και η αναξιοπιστία της πολιτικής, έχουν απαξιώσει τους θεσμούς και έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ όλων αυτών ήταν η χώρα να συγκλονιστεί από την εκτέλεση του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι που όλοι κάναμε πως δεν βλέπαμε. Και που παρέδωσε μια χώρα στις φλόγες της τυφλής βίας και της –μέχρι χθες- βουβής οργής.
Η νεολαία έκφρασε ριζοσπαστικότερα αυτό που αισθάνονται όλοι οι πολίτες. Την αποξένωσή τους από ένα κράτος που πρωταγωνιστεί σε όλες τις αντιλαϊκές τομές στην οικονομία και στην κοινωνία, υπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία και που αναπόφευκτα τείνει στον αυταρχισμό.
Βασική αιτία της κοινωνικής έκρηξης που ζήσαμε και ζούμε είναι οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που επέβαλε η φιλελεύθερη οικονομική ολιγαρχία του τόπου, όπου οι μειωμένες συντάξεις , οι ενοικιάσεις εργαζομένων, η «ελαστική» και «ευέλικτη» εργασία των διαδοχικών συμβάσεων έργου και των απασχολήσιμων νέων – και όχι μόνο- της μερικής απασχόλησης, των ανασφάλιστων εργαζομένων (STAGE) , οι ληστρικές τραπεζικές πρακτικές, η βίαιη επιχείρηση εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το άρθρο 16, η πολύχρονη λιτότητα.

Και το μήνυμα της νεολαιίστικης έκρηξης προς το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα είναι:
«ΣΤΑΜΑΣΤΗΣΤΕ! ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ»
Πρόκειται λοιπόν για πρωτόγνωρης διάστασης τριπλή κρίση, οικονομική , πολιτική και ηθική που είναι βέβαιο πως θα αμφισβητήσει συνολικά την λειτουργία της Διεθνούς αλλά κυρίως της εθνικής μας οικονομικής τάξης πραγμάτων και της λειτουργίας των θεσμών.
Στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η οποία αντί να υποχωρήσει «θεριεύει», στις μέρες μας, οι πρωτεργάτες και «πρωτομάστορές» της με έντεχνο τρόπο, επιμένουν να τονίζουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της. Αποφεύγουν έτσι να γίνεται λόγος για τις αιτίες που την προκάλεσαν κυρίως για να μη θιγεί το «σύστημα».
Αποφεύγουν να τονίσουν ότι η κρίση αποτελεί πρωτίστως κορυφαίο ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα και δευτερευόντως οικονομικό και ως τέτοιο θα πρέπει να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί.
Γιατί οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο ταχείας μεγέθυνσης της οικονομίας με γνώμονα την απορρύθμιση των αγορών έναντι του δόγματος της αυτορρύθμισης, την ανάπτυξη να βασίζεται στην κατανάλωση μέσων υπερδανεισμού, καταναλώνοντας σήμερα αυτό που θα έπρεπε να καταναλώσουμε αύριο, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι Τράπεζες, την ιδιωτικοποίηση ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού δημοσίων επιχειρήσεων, την αυξανόμενη επιδότηση, δια μέσου του φορολογικού συστήματος και των κινήτρων του επιχειρηματικού τομέα και την υποβάθμιση των αμοιβών και της προστασίας της εργασίας, άφησαν ανοχύρωτη την οικονομία και την κοινωνία.

• Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν εξαντλήσει τα όρια ανοχής και αντοχής τους. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας προβλήματα καθημερινά διογκώνονται και αυξάνονται κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη την καθημερινή μας επιβίωση, διευρύνοντας την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

• Η Δημόσια παιδεία και η υγεία υποχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και ασφυκτιούν από πολιτικές που τις απαξιώνουν και τις ιδιωτικοποιούν περαιτέρω, πλήττοντας σοβαρά τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των απλών πολιτών της κοινωνίας.


• Η ανεργία λόγω της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης θα αυξηθεί και μαζί με τις εργασιακές μορφές, την μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ειδικά για την νέα γενιά και τις γυναίκες, και όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν εγκλωβισμένες σε παραδοσιακές τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής εξαρτημένες από το χαμηλό κόστος εργασίας και την αδήλωτη εργασία.


• Το παραγωγικό δυναμικό της χώρας στον βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα, έχει μειωθεί ανησυχητικά και η εξωτερική ισορροπία της οικονομίας είναι οριακή.

• Η ασκούμενη οικονομική πολιτική,τόσο πριν όσο και σήμερα όπως οριοθετείται μέσω του προϋπολογισμού, συνεχίζει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των υψηλότερων εισοδημάτων , επιβαρύνει υπέρμετρα τη μισθωτή εργασία , αναδιανέμει άδικα και άνισα τους πόρους και περικόπτει αναγκαίες δαπάνες στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια και στις δημόσιες επενδύσεις ενώ συνεχίζει την πολιτική εκποιήσεων δημόσιας περιουσίας.


Οι εξελίξεις αυτές και αυτά που έρχονται και φαντάζουν δυσάρεστα για τον κόσμο της εργασίας, καθιστούν αναγκαίο ένα πολιτικό συνδικαλιστικό λόγο που να έχει τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας, της τεκμηρίωσης και των επιχειρημάτων για να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων στα πλαίσια της εξόδου από την κρίση, της επανεξέτασης σχέσης εργασίας κεφαλαίου, της απενεχοποίησης της εργασίας έναντι της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας με στόχευση την κοινωνική συνοχή.
Προσανατολισμός λοιπόν της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε μέτρα τόσο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας όσο και για την προστασία της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων και των ανέργων.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι και έχουμε υποχρέωση όλοι μας έξω από μικροπαραταξιακούς σχεδιασμούς με ενότητα και αγώνα να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι αυτά που χρόνια και με αγώνες κατέκτησαν. Δεν θα πρέπει να ανεχθούμε ούτε να επιτρέψουμε την κρίση του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ να την μετασχηματίσουν σε κρίση της κοινωνίας. Ούτε η κρίση των κερδοσκόπων να μετατραπεί σε ΑΝΕΡΓΙΑ- ΦΤΩΧΕΙΑ- ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

H επιδείνωση του οικονομικού κλίματος με την μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, το άδικο και άνισο φορολογικό σύστημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης- με ότι αυτό συνεπάγεται και την αχαλίνωτη ακρίβεια, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Η επίλυση των προβλημάτων τις περισσότερες φορές εμποδίζεται ή αντιμετωπίζει τη δυστοκία της δημόσιας διοίκησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με την νέα προωθούμενη διάσταση της αγροτικής οικονομίας που μετεξελίσσεται σε μια μεταβλητή της πολιτικής της αγροτικής ανάπτυξης της υπαίθρου, αντί ως κύριου μοχλού της περιφερειακής ανάπτυξης.

Μέσα σ΄αυτό το οικονομικό περιβάλλον οξύνονται τα προβλήματα του αγροτικού χώρου, που ήδη αντιμετωπίζει κρίση,τόσο εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων, όσο και από τις επιπτώσεις της ΚΑΠ.

Παρατηρείται συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος, πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και εξαιρετικά μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά το 2007 & 2008 σε σημαντικά αγροτικά προϊόντα.

Διαπιστώνεται επιπλέον πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολούμενων.

Α) ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:

Το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζει συνεχή κάμψη, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης αύξησης των τιμών παραγωγού ή και την μείωση (δημητριακά, βαμβάκι, λάδι), σε σχέση με τη σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Έντονη και διαρκή πίεση δέχεται το αγροτικό εισόδημα εξαιτίας της ασυδοσίας με τις εναρμονισμένες πολιτικές των επιχειρήσεων και εμπόρων, που κυριαρχεί στην αγορά που καθηλώνει τις τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα. Το συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή αποτελεί το σημαντικότερο ίσως ζήτημα του αγροτικού τομέα,μια και προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά μόνιμου διαρθρωτικού προβλήματος.

Β) ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στο διάστημα της διετίας 2007 -2008 σημειώνεται σημαντική κάμψη στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων με σημαντικότερες εκείνες του ΚΑΠΝΟΥ – των ΤΕΥΤΛΩΝ – της ΣΤΑΦΙΔΑΣ και στον κλάδο της ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ.

Γ) ΑΞΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η πτώση της αξίας της αγροτικής παραγωγής είναι συνεχής και διαρκής. ΄Ετσι αν εκτιμήσουμε σήμερα την συμβολή του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, θα δούμε ότι μετά βίας υπερβαίνει το 3%.

Δ) ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων το 2007 σε σχέση με το 2006 και συνεχίστηκε και το 2008, εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα στη μειούμενη ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του τομέα από 2 δις ευρώ το 2006 έφτασε σε 2,6 δις ευρώ το 2007 με τάσεις ανόδου για το 2008.
Οι επισημάνσεις αυτές κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο αγροτικός τομέας και προσδιορίζουν το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων και απαιτήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Για να μην συρθούμε πίσω από τα γεγονότα και τις εξελίξεις χωρίς σχέδιο και προοπτική και για την μετατροπή του αγροτικού τομέα σε σύγχρονο και ανταγωνιστικό, μόνον οι θεσμικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.
Μόνο ένα ισχυρό Συνεταιριστικό Κίνημα μπορεί να συνδιαλαγεί με επιτυχή τρόπο για τους όρους παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων με τα μεγάλα διεθνή εμπορικά δίκτυα, τα οποία στο μόνο που αποσκοπούν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και η σ΄αυτούς εξάρτηση του τομέα παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Μόνο συλλογικές παρεμβάσεις στην εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας , του εμπορίου, του περιβάλλοντος και της απασχόλησης , θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες δομές, ώστε να μετατρέψουν σε επωφελείς τις δυνατότητες που δίνονται από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.
Οι ΑΣΟ πρέπει να προσδιορίσουν, να επανασχεδιάσουν, να προτείνουν , να διεκδικήσουν και να εφαρμόσουν, όλα εκείνα τα μέτρα και τους μηχανισμούς που θα μπορέσουν να στηρίξουν την στρατηγική τους και τις ενέργειές τους στο νέο αγροτικό οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί διεκδικώντας:

 Την οικονομική εξυγίανσή τους σε ΑΤΕ, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

 Την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους για εμπορία – μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με επιδοτούμενο επιτόκιο.


 Ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις.

 Πρόσβαση σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα του αγροτικού τομέα.


 Συμμετοχή τους στα σύγχρονα εργαλεία και φορείς χρηματοδότησης (Ταμείο εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ΟΜΜΕΧ, ΤΕΜΠΜΕ, Ταμείο νέας οικονομίας κ.λ.π.)

 Δημιουργία Ταμείου εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες Αγροτικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.


Να μην αναρωτηθεί κανείς που θα βρεθούν τα χρήματα , εκεί που βρέθηκαν τα 28 δις για τις Τράπεζες , που έστω ένα μικρό τμήμα αυτών θα πρέπει να στραφεί προς την στήριξη των ΑΣΟ γιατί είναι το μόνο μέσο σήμερα που μπορεί να στηρίξει την Αγροτική Οικονομία.


ΔΡΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΣΕΓΟ

Συναδέλφισσες, οι,
Όταν ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή από τον καιρό που η χώρα μας εντάχθηκε στην ΕΟΚ , όταν οι όροι για την πραγματοποίηση της γεωργικής παραγωγής και της διάθεσης αγροτικών προϊόντων, γίνονται όλο και δυσμενέστεροι λόγω συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής, της στασιμότητας και σε πολλές περιπτώσεις μείωσης των τιμών διάθεσης των γεωργικών προϊόντων, της συνεχιζόμενης μεταρρύθμισης της κοινής αγροτικής πολιτικής και της ολοένα διευρυνόμενης απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου.

Εξαιτίας όλων αυτών όπως καλά γνωρίζετε και το Συνεταιριστικό Κίνημα, διέρχεται σήμερα τη δυσκολότερη περίοδο από συστάσεώς του.

Αν σ΄ αυτά προσθέσουμε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους καθημερινά αμφισβητούνται και καταπατούνται στη λογική της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας με θύματα πάντα τους εργαζόμενους .

Τις νέες μορφές εργασίας που προωθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα θέματα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ , και την οικονομική και κοινωνική θέση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων συναδέλφων. Τότε γίνονται αντιληπτά αυτά που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στον προβληματισμό και στην δράση του Συνδικαλιστικού μας οργάνου. Και διαπιστώνει ο καθένας το μέγεθος της πρόκλησης που είχε να αντιμετωπίσει αυτό το Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ. Όχι παρακολουθώντας απλά την κυρίαρχη άποψη όπως αυτή διαμορφωνόταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά παρεμβαίνοντας και διαμορφώνοντας αυτήν υπέρ του κλάδου μας.
Μέσα σ’ αυτές τις αρνητικές συγκυρίες η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια Σωματεία και άλλες Οργανώσεις (ΓΣΕΕ) καθόρισε τις επιλογές και την πρακτική της, για την ανάδειξη, προβολή και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Στην προσπάθειά μας αυτή για την καλύτερη και μαζικότερη οργάνωση του κλάδου μας, αναγκαίος παράγοντας για την ύπαρξή μας, προχώρησε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας σε περιφερειακές συσκέψεις σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με την συμμετοχή των Σωματείων, προκειμένου άμεσα να αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα των συναδέλφων,να έχουμε αλληλοενημέρωση, κοινό συντονισμό, αλλά και να ενισχύσουμε τους οργανωτικούς μας δεσμούς με τα περιφερειακά σωματεία.

Τέτοιες περιφερειακές συσκέψεις έχουν γίνει:
1. ΘΡΑΚΗ στην ΕΑΣ Ροδόπης και στην ΕΑΣ ΄Εβρου.
2. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ στην ΕΑΣ Τρίπολης
3. ΘΕΣΣΑΛΙΑ στην ΕΑΣ Καρδίτσας
4. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο Ε.Κ. Θεσσαλονίκης
5. Στην ΚΡΗΤΗ

Παράλληλα για να έχει ο κλάδος άμεση πληροφόρηση για όσα διαδραματίζονται και για να μπορούν επίσης οι συνάδελφοι να επικοινωνούν με την ΟΣΕΓΟ , προχωρήσαμε στην δημιουργία ιστοσελίδας για την οποία πιστεύουμε ότι στην πορεία θα φανεί η χρησιμότητά της, όταν θα μπορεί να την χρησιμοποιεί ο κάθε συνάδελφος. Γι’ αυτό και σταματήσαμε την έκδοση του ΣΚΑΠΑΝΕΑ όπου και το κόστος έκδοσής του ήταν πολύ μεγαλύτερο από την δημιουργία της ιστοσελίδας. Είναι προς συζήτηση όμως αν θα πρέπει να κάνουμε κάποιες εκδόσεις του ΣΚΑΠΑΝΕΑ σε ετήσια βάση για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο internet.
Θεωρούμε επιτυχία την υπογραφή του Κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού των ΑΣΟ, παρόλο το γενικότερο αρνητικό κλίμα, που γενικότερα ισχύει για τα εργασιακά θέματα.
Αυτό κατορθώθηκε με τεκμηρίωση, μεθοδικότητα, σθένος , να αντικρούσουμε προθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Υπουργείου για κατάργηση του Κανονισμού και να μας παραπέμπουν στα ισχύοντα με την εργατική νομοθεσία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Καθοδηγούμε όλα τα Σωματεία μας, συνδικαλιστικά αλλά και νομικά , με την νομική υπηρεσία και με την παρουσία μελών του Δ.Σ., όπου έχουν προβλήματα και προσφέραμε τις υπηρεσίες μας σε άλλα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η θέση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι σεβαστή από αυτό το Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ και μαζί τους διεκδικούμε αυτά που είναι για το συμφέρον πάντα των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αυτό το λέω γιατί, είμαστε δίπλα στα σωματεία της Ξάνθης για την ΡΟΔΟΠΗ, την ΣΕΒΑΘ και την ΣΕΠΕΚ, για την μη εκποίησή τους ή το κλείσιμό τους. Δεχθήκαμε όμως την θέση του πρωτοβάθμιου σωματείου όπου εξασφάλισε τις θέσεις εργασίες και τις ΣΣΕ της ΟΣΕΓΟ, και μετά δέχτηκε την πώληση. Επίσης είναι θετικό γιατί άνοιξε ένα παράθυρο για μετατάξεις σε ΟΤΑ ή υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας κάτι που έγινε και παλαιότερα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σήμερα έχουμε απόφαση τεσσάρων Υπουργών για μετατάξεις 90 συναδέλφων και 44 σε ειδικό πρόγραμμα έως την συνταξιοδότησή τους, από την ΣΕΒΑΘ και την ΣΕΠΕΚ σε οργανισμούς που προανέφερα. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα έναντι της ισονομίας να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του μέτρου αυτού και σε άλλες περιπτώσεις συναδέλφων που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι και είναι ένα θέμα που θα έχει συνέχεια.
Τονίσαμε και τονίζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι θα αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε σκέψη προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών μας σχέσεων και να μην παρερμηνεύουν όποιοι και να είναι αυτοί , την υπεύθυνη στάση μας μπροστά στα προβλήματα του Συνεταιριστικού Κινήματος ως αδυναμία. Για τον κλάδο μας κάθε τέτοια σκέψη είναι πρόκληση και θα απαντηθεί κατάλληλα αν χρειαστεί.
Συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις, για το ασφαλιστικό, για την εισοδηματική πολιτική, και το φορολογικό, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την αντιμετώπιση δραστικά της ανεργίας.
Συναδέλφισσες, οι,
Είμαστε μπροστά σε νέα καθήκοντα και είμαστε υποχρεωμένοι να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να αρθρώσουμε νέο συνδικαλιστικό λόγο, πιο αποτελεσματικό και πιο τεκμηριωμένο για την ανάδειξη και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Ο αγώνας και οι προσπάθειες δεν σταματούν ποτέ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συναδέλφισσες, οι,

Μετά και την απόφαση του 40ου Συνεδρίου μας για να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οικειοθελή ένταξη του Ταμείου μας στο ΙΚΑ, η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ μετά από συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με την Διοίκηση του Ταμείου μας και τα Σωματεία των συνταξιούχων ολοκλήρωσε με επιτυχία την ένταξη του Ταμείου μας στο ΙΚΑ της 1/8/2007(ΦΕΚ 1227/7.7.07) και του επικουρικού Ν.3607/1.11.07.
Με την ένταξη δεν υπήρχε καμιά επίπτωση στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης μετά από απόλυση με 25 χρόνια ασφάλισης και ηλικίας 45 ετών και ήταν κατοχυρωμένα αυτά με τους Νόμους, Ν.2084/92 άρθρο 48 παρ. 3 εδαφ. 4 και Ν. 3029/2002 άρθρο 2 παρ. 8
Και υπήρχε επίσης δέσμευση από τον Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων τότε τον κ. Μαγγίνα και τον αρμόδιο Γεν. Γραμματέα κ. Μαμωνά, ότι στις επικείμενες ενοποιήσεις των άλλων Ταμείων στο ΙΚΑ δεν θα θιγόταν αυτά που με νόμο οι προαναφερθέντες δέχτηκαν για το Ταμείο μας κατά την οικειοθελή συγχώνευσή του στο ΙΚΑ.
Είχαμε τονίσει όμως στο προηγούμενο Συνέδριό μας στο 41ο ότι έναντι του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα δεν εφησυχάζουμε και πιθανόν να αντιμετωπίσουμε δυσμενείς εξελίξεις. Παρακολουθούσαμε από κοντά τις εξελίξεις και ότι αφορούσε τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου μας.
Ενημερώνοντας παράλληλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να είναι σε επαγρύπνηση και προσπαθώντας να δημιουργήσουμε αγωνιστικό κλίμα για να αντικρούσουμε σχέδια ή προτάσεις που θα θίγουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως έως την τελευταία στιγμή ότι θα σεβαστεί η καινούργια πολιτική ηγεσία του υπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων , η κ. Πετραλιά τους πρόσφατους νόμους που πριν 7 μήνες υπέγραψε ο προκάτοχός της υπουργός, με έκπληξη διαπιστώσαμε την πλήρη ανατροπή αυτών και μάλιστα εν κρυπτώ, χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς κανένα μεταβατικό χρόνο.
Παρά τις επισημάνσεις μας ότι η ισχύουσα ρύθμιση Ν.1227/17.7.07 και Ν.3607/1.4.07 είχε γίνει μετά από αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε από το Υπ. Εθνικής οικονομίας και οικονομικών, ότι δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση για το ΙΚΑ μια και οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις επιβαρύνουν τις οικείες Συν/κές Οργανώσεις, επίσης δε οι ασφαλιστικές εισφορές μας είναι επιπλέον των εισφορών του ΙΚΑ και προβλεπόταν η μείωσή τους μετά το 2012 έως 2017. Ήταν σαν να τα λέγαμε αυτά σε ώτα μη ακουώντων.
Μπροστά σ’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις η Διοίκηση της Ομοσπονδίας προκήρυξε κλαδική απεργία για τις 18/3/08 με συγκέντρωση στην ΑΘΗΝΑ και πορεία στη Βουλή, για την διατήρηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων όπως έκανε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τους Ν.1227/17.7.07 και 3607/1.11.07. Να σεβαστούν δηλαδή τις υπογραφές τους.
Η συμμετοχή του κλάδου στην απεργία μας αυτή ήταν σημαντική από κάθε μέρος της χώρας πάνω από 2.500 συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και έτσι μας δέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας όπου καλέστηκε και η Υπουργός κ. Πετραλιά και σε συνεργασία και με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κοντό και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου αφού ενημερώσαμε και όλα τα κόμματα της Βουλής πετύχαμε να κρατήσουμε τα ασφαλιστικά κεκτημένα του κλάδου για ένα μεταβατικό στάδιο έως 31/12/2010.

Για την Διοίκηση όμως της Ομοσπονδίας το θέμα είναι ανοιχτό για παράταση του καταλυτικού χρόνου διατήρησης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων έως το 2017 οπότε και εξισώνονται οι ασφαλιστικές μας εισφορές μ’ αυτές του ΙΚΑ.
Γι΄αυτό και συστήσαμε επιτροπή όπου και με επιστημονικούς συνεργάτες ολοκληρώνουν μια μελέτη για το πόσους συναδέλφους αφορά , για κάθε χρόνο μετά το 2010 έως το 2017, το οικονομικό κόστος και πόσες Συν/κές Οργανώσεις θα βοηθήσει αυτό.
Είναι μια μεγάλη πρόκληση και διεκδίκηση που θα έχει μπροστά του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί από αυτό το Συνέδριο.
Επίσης με την ένταξη του Ταμείου μας στο ΙΚΑ , έχουν προκύψει μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων που έχουν αντίκτυπο σε βάρος των συνταξιούχων και προς συνταξιοδότηση συναδέλφων (καθυστέρηση προκαταβολών, εκκαθαρίσεις συντάξεων, επικοινωνία με το ταμείο κλπ)
Για όλα αυτά επανειλημμένα σε συνεργασία και με τα σωματεία των συνταξιούχων έχουμε θέσει το πρόβλημα και τις θέσεις μας στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Διοίκηση του ΙΚΑ και στην Διοίκηση του Ταμείου μας και με επανειλημμένες συναντήσεις, επιδιώκουμε την επίλυση όλων των ως άνω προβλημάτων.

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες, οι,

Το απερχόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προσπάθησε να ισορροπήσει μέσα σε ένα περιβάλλον όπου όλα τα προβλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη (αμφισβητήσεις κεκτημένων των εργαζομένων, κατάσταση του Συν/κού Κινήματος κλπ), υπογράφοντας ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με την ΠΑΣΕΓΕΣ , διατηρώντας τα κεκτημένα του κλάδου και με αύξηση αποδοχών έστω και μικρή πάνω όμως πάντοτε από την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Αντιμετωπίσαμε τις λογικές, της μη υπογραφής ΣΣΕ, να πάμε με την Εθνική συλλογική σύμβαση, μείωση των κατηγοριών των εργαζομένων που παίρνουν ανθυγιεινό, μείωση του επιδόματος πολυετίας, το θερινό ωράριο από υποχρεωτικό να γίνει δυνητικό και μια σειρά από αρνητικές για τους συναδέλφους προτάσεις από την μεριά της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σε καμιά περίπτωση οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ δεν είναι περίπατος και βέβαια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους όπου εξ αντικειμένου αποδυναμώνεται το διεκδικητικό σου πλαίσιο.
Πρωταρχικός μας στόχος όμως και αρχή θα πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ότι η ΚΛΑΔΙΚΗ διαπραγμάτευση είναι η ασφαλιστική δικλείδα και ο σημαντικός παράγοντας διασφάλισης και προστασίας των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και η αφετηρία για περισσότερες παροχές και μισθολογικές αυξήσεις στο μέλλον.
Συναδέλφισσες, οι,
Πιστεύουμε ότι η τριετία που πέρασε, ήταν μια δημιουργική τριετία. Όπου στόχος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας ήταν να φέρει τα αποτελέσματα εκείνα που ουσιαστικά θα βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων, αλλά να βοηθήσουν και τις ΑΣΟ να ξεφύγουν από τον οικονομικό μαρασμό που πολλές έχουν περιέλθει λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
Πολλές φορές το πετύχαμε. Άλλες φορές όμως τα γεγονότα μας ξεπέρασαν.
Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στα προβλήματα που ακόμα εκκρεμούν ή στα νέα που θα προκύψουν έχοντας ένα έτοιμο πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων για τον ΚΛΑΔΟ.

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Το πλαίσιο δράσης της Ομοσπονδίας πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του τα νέα δεδομένα και να προσαρμόσει τις ενέργειές του και τις διεκδικήσεις του.
Στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την διατήρηση του νομοθετικού πλαισίου των εργασιακών μας σχέσεων, την χρονική επέκταση διατήρησης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στη μαζικοποίηση του χώρου και στην εξέλιξη του Συνεταιριστικού Κινήματος, μέσα από τον αναπροσανατολισμό του ρόλου του, αφού οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται και οι πολιτικές που προωθούνται σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο το επιβάλλουν αυτό.
Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές και σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου να καθορίσουν τη στάση τους.
Τα αιτήματά μας επικεντρώνονται μέσα από τον προγραμματισμό δράσης στα εξής:

 Ο κλάδος μας να ανακτήσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα σύμφωνα με τους νόμους που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση για την κύρια Ν.1227/17.7.07 και για το επικουρικό Ν.3607/1.11.07.

 Κατάργηση του αντιασφαλιστικού Ν. 3655/08.

 Υπογραφή Σ.Σ.Ε. με την ΠΑΣΕΓΕΣ διεκδικώντας την βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, έχοντας ως μη διαπραγματεύσιμη αξία που δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, τις κατακτήσεις των εργαζομένων του κλάδου.

 Μετατάξεις στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα των απολυμένων από τις ΑΣΟ, σύμφωνα και με την τακτοποίηση του προσωπικού όπως έγινε σε ΣΕΠΕΚ, ΣΕΒΑΘ. Μετατάξεις επίσης και του πλεονάζοντος προσωπικού συγχωνευόμενων Α.Σ.Ο.

 Αποζημίωση των εργατών με το καθεστώς των υπαλλήλων

 Φραγή στις ελαστικές μορφές απασχόλησης . Έμφαση στην πλήρη σταθερή απασχόληση. Μη διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων. Πενθήμερο, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

 Συνεχή εκπαίδευση, κατάρτιση των εργαζομένων στις ΑΣΟ για να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

 Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του.

 Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία, για την ουσιαστική ανασύσταση του Εθνικού συστήματος υγείας και για την ΠΑΙΔΕΙΑ.Κατάργηση του Ν.3549/2007 και Ν.3685/2008. Κατάργηση του franchising στην εκπαίδευση και κλείσιμο των κολεγίων.
 Έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα αντίστοιχα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας.

 Απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αναδιάταξη φορολογικής κλίμακας και κλιμακίων με αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

 Επιδίωξη για το άνοιγμα ενός σοβαρού και διαρκούς διαλόγου για το μέλλον και την πορεία του Συνεταιριστικού Κινήματος στα νέα δεδομένα (ΚΑΠ, χρημ/κη κρίση, αγροτική κρίση) με την συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται για να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα αλλά και να καταγραφούν τα βήματα που είναι απαραίτητα να γίνουν στο επόμενο διάστημα για να του δώσουν μια άλλη προοπτική.

 Άμεσος εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας και σεβασμός των κάθε λογής κρατικών μηχανισμών στα συνταγματικά κατοχυρωμένα, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Συναδέλφισσες, οι,
Μ΄αυτό τον προγραμματισμό δράσης διασφαλίζουμε την ενότητα στον κλάδο και όταν μιλάμε για ενότητα εννοούμε ενότητα σε θέσεις, απόψεις και κοινούς στόχους επίλυσης όλων των προβλημάτων.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι για τον κλάδο μας και οι όποιες σκοπιμότητες μικροπαραταξιακές ή κομματικές συνιστούν υπερβολική «πολυτέλεια».
Γι΄ αυτό χρειάζεται το νέο Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ να καθοδηγήσει τον κλάδο με νηφαλιότητα και υπεύθυνες πράξεις , χωρίς «λεονταρισμούς» ,γιατί κάθε συνάδελφος ανησυχεί για το εργασιακό του μέλλον και τα Ασφαλιστικά του δικαιώματα και μ΄αυτές τις στοχεύσεις πρέπει να κινηθεί σύμφωνα και με τον προγραμματισμό δράσης.
Τέλος σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Διοικητικό απολογισμό, τον προγραμματισμό δράσης καθώς και τους ισολογισμούς και προϋπολογισμούς της Ομοσπονδίας μας και να συνεχίσουμε να δίνουμε όλοι μαζί τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Τρίτη
21
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.30
Σελήνη
17 ημερών
Κωνσταντίνου και Ελένης, Παχωμίου οσιομάρτυρος